fbpx

מפתח לאושר: עצות להעלאת הביטחון העצמי של הילד

self confidence. shutterstock

 

כבר בשנים הראשונות להיותנו הורים אנחנו מבטיחים לעצמנו לדאוג שזה יקרה. לדאוג לגדל ילדים בעלי ביטחון עצמי גבוה – המפתח להצלחה ולאושר. אבל ככל שעוברות השנים אנחנו מגלים שהמשימה אינה כה פשוטה. אז איך עושים את זה? ולא פחות חשוב – איך לא עושים את זה?

 
אין הורה שאינו רוצה שהילד שלו יאהב את עצמו, יאמין בעצמו ויצא לעולם הגדול עם הערכה עצמית גבוהה וביטחון ביכולות שלו. הרי מיד כשהילד שלנו יוצא לאוויר העולם אנחנו מבטיחים לו שזה יקרה. שנעניק לו את כל האהבה שבעולם, כך שגם הוא ידע לאהוב את עצמו בכל רגע נתון. אולם אם זה היה כל כך פשוט, כולם היו אוהבים את עצמם ובטוחים בעצמם. למה זה לא קורה? כי הדברים אינם פשוטים כפי שהם נראים. ולנו ההורים יש תפקיד חשוב בעניין. הנה 12 צעדים שכדאי לנקוט בהורות כדי להפוך את המשימה הזו לאפשרית.

1. מרכיבים משקפיים חיוביים. מה זה אומר? שאנחנו מתחילים לשים “פוֹקוּס” על כל הדברים הנפלאים בילד שלנו ומאירים אותם באור גדול. אנחנו נותנים לו את תשומת ליבנו, מתפעלים ממנו, רואים בו משהו גדול וטוב ולא לוקחים אותו כמובן מאליו. כדי שזה יקרה נצטרך לפעמים ללכת נגד הנטייה הטבעית שלנו להתמקד בחולשות ומגרעות ובכל מה ש’לא עובד’ ולא מסתדר, ותחת זאת להתמקד בדברים החיוביים ולהעצים אותם.

2. משתמשים בכלי העידוד ומנצלים את עוצמתו האדירה. ככל שנלמד לעודד את ילדינו, כך הם יפרחו ויהיו מאושרים. עידוד מעלה את ההערכה העצמית, אך כל אחד זקוק לעידוד באופן שונה, ולכן עלינו ללמוד מה מעודד את הילד הפרטי שלנו – כך שנוכל לעודד אותו ברגעי שמחה אך בעיקר ברגעי קושי.

3. נוקטים גישה סלחנית לטעויות. רובנו מפחדים להיכשל, מפחדים לטעות ומרגישים שאם נכשלנו הדבר מעיד עלינו רבות. כדי שילד יעריך את עצמו, עלינו להעביר לו את המסר שכולנו בני אדם וכולנו עושים טעויות. החוכמה היא לא ליפול מהטעויות הללו ולהתרסק, אלא ללמוד מכל טעות ולהמשיך הלאה. לא לוותר. ילד צריך לדעת שהדרך להצלחה רצופה בכישלונות, ולכן אסור לו להתייאש אלא להמשיך ולנסות. הטעות אינה מעידה עליו כבן אדם, היא פשוט חלק בלתי נפרד מהחיים. בהחלט כדאי לעזור לילדים ‘להשתחרר’ מהנטייה לפרפקציוניזם ומהשאיפה למושלמות, כי הן מזיקות ופוגעות בביטחון העצמי.

4. עוזרים לילד למצוא כישרון ולטפח אותו. לכל ילד יש כישרון או יכולת מיוחדת שבה הוא טוב ואותה הוא אוהב. חשוב לנסות למצוא את הכישרון החבוי בילד ולטפח אותו, כיוון שהכישרון הזה הוא מקור לתחושות של הישג וביטחון ולכן תורם להערכה העצמית. ילד המגלה שהוא שר יפה או מיטיב לנגן או לשחק כדורסל או לרקוד – ועוסק בכך – זוכה בהרבה סיפוק ומרחיב לעצמו את החוויות החיוביות בחיים ואת תחושת ההצלחה.

5. מעניקים לילד עצמאות, אפשרות בחירה ומידת שליטה על חייו. אינספור כתבות ומאמרים מדברים על התרומה שיש במתן עצמאות לילד, ובכל זאת אינספור הורים מפנקים את ילדיהם ועושים במקומם את מה שהם מסוגלים לעשות בעצמם. ילדים זקוקים ליכולת בחירה ולתחושת שליטה על חייהם. ככל שהם גדלים, עלינו להרחיב את רמת העצמאות שלהם – וככל שנעשה זאת, נחזק את ביטחונם העצמי.

6. משתפים אותם במטלות הבית ומטילים עליהם אחריות בהתאם לגילם. בדרך הזו אנחנו מעניקים להם הזדמנות לגלות יכולות ולשכלל מיומנויות. אל תעשו אתם הכול בבית, שתפו את הילדים כבר מגיל צעיר. סמכו עליהם והטילו עליהם כמה שיותר תפקידים. לא תאמינו איך יתגברו תחושת האחריות שלהם והביטחון במסוגלות שלהם.

7. מעודדים אומץ ונטילת סיכונים מחושבים. אפשרו לילדכם לקחת סיכונים, לנסות דברים ולפעמים להתמודד עם אתגרים או כישלונות. זו הזדמנות לבנות את ההערכה העצמית של הילד דווקא מתוך התמודדות עם הקושי. אל תגוננו עליו יתר על המידה. ההתנסות בדברים ולקיחת הסיכונים מחשלות אותנו. זכרו כי רגעים של קושי או אכזבה יכולים להיות קרקע מצוינת לצמיחה והתפתחות.

8. אוהבים ללא קשר להצלחות, ללא תנאי וללא ביקורת. ביקורת היא הרסנית ואינה מקדמת. חשוב שנגדל את הילדים באווירה נעימה ומקבלת, והמסר צריך להיות: אני אוהבת אותך גם אם טעית, גם אם בחרת לא נכון, גם אם הציונים שלך אינם טובים.

9. מתאימים את הציפיות ההוריות לילד. כהורים יש לנו ציפיות מהילדים כי אנחנו משקיעים בהם ואוהבים אותם ומרגישים קצת כאילו היו סוג של שלוחה שלנו. לכן יש לנו נטייה להעמיס עליהם ציפיות. אבל ציפיות הוריות חייבות להיות גמישות, ותפקידנו לבדוק את עצמנו מדי פעם ולהתאים אותן לילד שלנו. חשוב שהציפיות יאפשרו לילד להתמודד עם אתגר, אך לא יתסכלו אותו יתר על המידה, וגם שיזמנו לו חוויות של הצלחה.

10. מקפידים על נוכחות הורית, הקשבה אמפתית ותשומת לב. אין תחליף לנוכחות שלנו בבית כהורים. נסו להקדיש לילדיכם זמן איכותי, להקשיב באמת למה שהם מספרים ומרגישים (בלי לענות מיד ובלי לתת ‘תשובות חכמות’), פשוט – להיות שם למענם. תנו להם את ההרגשה הטובה שאתם רואים אותם, מעריכים אותם ומפנים את זמנכם למענם.

11. נמנעים מהשוואות! אחת הטעויות הנפוצות בעולם המודרני, הגורמת לסבל רב ולדיכאון, היא הנטייה להשוואות והחתירה להיות טוב יותר מאחרים. במקום זאת, עודדו את הילד להיות הכי טוב שהוא יכול, ולהשתפר כל הזמן. הזכירו לו כמה הוא השקיע והתאמץ ובסוף הצליח והשתפר. ההתקדמות נמדדת ביחס למה שהיינו בעבר ולא ביחס לאחרים. כך נוכל להיות שמחים וגאים בהישגים שלנו בלי לקשור זאת בהישגים של אחרים סביבנו.

12. בונים בסיס איתן. בית יציב והורים עקביים וצפויים. בית יציב הוא בסיס מעולה שממנו ניתן לשאוב ביטחון. כשאני יודע שהוריי סמכותיים, בטוחים בעצמם ונחושים – אני יודע כילד שיש לי על מי לסמוך בעולם, וזה כשלעצמו מעניק לי תחושת ביטחון. השקיעו מחשבה בהורות שלכם ובדרכי החינוך והטיפול בילדים והיו בסיס איתן שעליו ילדיכם יוכלו להישען.

הכותבת היא מדריכת הורים פרטנית ומנחת קבוצות הורים בכירה מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים, אמא לארבעה ילדים

בלי פדיחות:  גם המתבגר שלכם מתבייש בכם כשהוא ליד החברים? 

טרנד? על פי ההערכה, אחד מתוך עשרה בני נוער פונה לפסיכולוג

עוד בנושא

אין פוסטים נוספים בנושא זה
commentIcon

הורים למתבגרים / מתבגרות?

גם אנחנו!

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו וקבלו אחת לשבוע כתבה חשובה ומעניינת על ההתמודדות עם התבגרות הילדים שלנו בעידן הנוכחי.