fbpx

ההתמודדות הכפולה של ילדי החטיבה: איך לעזור בהתחלה חדשה?

רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, איך נעזור לילדי החטיבה להתמודד עם ההתחלה החדשה?

אנחנו נמצאים בישורת האחרונה של החופש הגדול, רגע לפני תחילת שנת הלימודים. ואם בכל שנה אלפי הורים מחכים ל 1 לספטמבר כאל אוויר לנשימה הרי שהשנה אנחנו נמצאים במצב מורכב במיוחד, שבו הבלגן חוגג. ובעוד המלחמה נמשכת הרי שבארגון המורים מאיימים בשביתה, בדרום חוזרים ללמוד תחת חשש גדול, ויש הרבה סימני שאלה וויכוחים סביב החזרה ללימודים בצפון. 

כל זה יוצר ללא ספק, סיר לחץ, שבו אנחנו, הורים וילדים, נמצאים על הקצה של עצמינו. ואם זה לא מספיק הרי סקר של מכללת בית ברל מעלה כי הורים מדווחים על הדרדרות במצבם הנפשי של התלמידים. 40% מההורים לתלמידים בכיתות א’-י”ב דיווחו על התדרדרות במצבם הנפשי של ילדיהם בשנה החולפת. כמחצית (48%) מהתלמידים שעולים לכיתה י”ב ועומדים בפני גיוס העידו על התדרדרות במצבם הנפשי; 36% מתושבי הצפון חוששים לשלוח את ילדיהם לבתי הספר ב 1 בספטמבר. 

ובל נשכח, שגם אנחנו ההורים לא נמצאים במצב הנפשי הרגיל שלנו. מעבר לכך שהחופש הגדול שוחק הרי שהידיעות הקשות שמגיעות אלינו מדי יום גורמות לנו לתחושה שאנחנו נמצאים בתוך רכבת הרים רגשית שבה אנחנו מתמודדים, על בסיס יומי, עם ידיעות על התראות והתקפות מאירן, פיגועים, הרוגים וחטופים. 

מה עובר על הילדים?

ובתוך כל אלו נמצאים הילדים, שאמורים להתחיל את השנה הזאת, שמעבר לשנת לימודים רגילה יוצרת עבורם התמודדויות לא פשוטות. כבר דובר לא מעט על ההתמודדויות של ילדי הצפון והדרום, הילדים המפונים מבתיהם, שחלקם נאלצים ללמוד זו השנה השנייה בבית ספר אחר, שאינו שייך לקהילה שלהם, ואינו המגרש הביתי שלהם, ועל כל המשתמע מכך.

הם גרים במקום ארעי שאינו הבית שלהם, אינו הסביבה שאליה הם הורגלו, ונאלצים ללמוד בבית ספר שאינו שלהם, בכיתה שבה גם אם הצליחו איכשהו להתאקלם בשנה שעברה, הרי שהם יודעים שזוהי התאקלמות לעת עתה, ארעית, ומתישהו הם יחזרו הביתה. הם נאלצים להתמודד עם התאקלמות לא פשוטה שטומנת בחובה לא רק שינויים משפחתיים הנובעים מהמצב, לחצים ודאגות אלא גם התמודדויות חברתיות לא פשוטות, ולחצים לימודיים. שלא לדבר על הילדים שמתחילים מסגרת חדשה, ובמיוחד אלו החווים הסתגלות כפולה- התלמידים העולים לכיתה א, לחטיבה ו/ או לתיכון.

כיצד נוכל להקל על ילדי החטיבה את ההתמודדות הכפולה?

קחו למשל, ילד שעולה לחטיבה וכעת נאלץ להסתדר לא רק עם גיל ההתבגרות, שמתחיל כיום בגילאי 10 ומעלה, וכולל שינויים הורמונליים, רגשיים וקוגניטיביים, אלא גם מבנה בית הספר בדרך כלל גדול יותר, עם מורים שמכורח המציאות מעניקים הרבה פחות תשומת לב, עם הרבה ילדים חדשים, עם דרישות לימודיות גבוהות יותר, עם תלמידים גדולים ולפעמים גם בריונים יותר (תלמידי כיתות ט’-י”ב) ועם חשיפה לתופעות חברתיות בעייתיות (מאלימות, דרך שתיית אלכוהול ועישון ועוד). ונשאלת השאלה: כיצד נוכל להקל עליהם את ההתאקלמות הכפולה?

  1. קודם כל מודעות- כדאי לזכור כי התחלות חדשות, מעצם טבען, כמו תחילת שנה לדוגמה, ומעברים בכלל הן לעיתים תקופות לא פשוטות, גם אם חיכינו להן. ההתרגשות מחד, והלחץ מאידך אינם מקילים על הילדים, ובעיקר במצב הנוכחי שבו הילדים מנותקים מביתם, מההרגלים שלהם, ומהשגרה, ונאלצים להתמודד עם אי הודאות. 
  1. לשוחח עם הילדים- כדאי לשוחח עם הילד ולהקשיב לרגשותיו ולחששות שלו, ולנסות להפיג אותן בצורה מעשית. למשל: אם אתם מכירים ילדים שילמדו איתו ביחד בכיתה כדאי להפגיש ביניהם עוד לפני תחילת הלימודים. כדאי להראות לו היכן יהיה בית הספר, אפילו לקחת אותו לסיור במקום, וכן להסביר כיצד הוא יגיע לבית הספר מדי יום (הסעות, הליכה ברגל, וכו). גם הכנת הציוד הנדרש לבית הספר יכולה לתרום לתחושה של הילד של שינוי מסגרת, ותחילת השנה כסמל למשהו חיובי העתיד לבוא.
  1. מסכים זה רע?! – יכול להיות שבתקופה הקרובה המסכים דווקא יכולים לעזור לילדים לייצר חברויות, וקירבה. יכול להיות שדווקא על בסיס משחק גיימינג משותף הילד ימצא חברים. ולכן אנחנו צריכים להיות מצד אחד עם יד על הדופק, ומצד שני לבחון כל דבר לגופו. 
  1. קשר אישי עם המחנכת- מחקרים רבים מוכיחים כי הקשר הנרקם בין מורה ותלמיד תורם הן לרווחתו האישית של התלמיד והן לתחושת המסוגלות שלו ולהצלחתו בלימודים. חשוב שבתקופה זו התלמידים ירגישו כי יש מי שרואה אותם, ויש מי שמעוניין לבוא לקראתם. גם מפגש עם יועצת בית הספר והיכרות עימה, יכול מאוד לעזור.
  1. להוריד לחץ-אנחנו נמצאים כיום במצב שבו כולנו רוצים שילדינו יצליחו בעולם החדש. מי מאיתנו אינו מעוניין שהילד שלו יהיה בסייבר או ימציא איזה יישומון מדהים? לכולנו ברור, שעל מנת שהדבר יקרה, הילד שלנו צריך להשיג ציונים גבוהים במקצועות כמו מתמטיקה ואנגלית, ועל מנת להשיג את כל אלו הוא קודם כל זקוק לרווחה נפשית
  1. הרבה אהבה, תמיכה ובעיקר סבלנות- צריך לזכור שבעצם אנחנו לא מדברים רק על הימים הראשונים אלא על חודש שלם שבו הילדים יאלצו להסתגל לשגרה חדשה. בין לבין כדאי שנזכור כי בתקופה הקרובה נצטרך להצטייד בהרבה סבלנות, ושבסופו של דבר שגרה כלשהי, גם אם היא לא בדיוק השגרה שאליה הילדים הורגלו עד היום, אמורה לתמוך בהם ולסייע להם להתמודד עם התקופה המאתגרת הזאת.

הכותבת היא חוקרת תרבות הילד והנוער, מנכ”לית פורטל “עשר פלוס”. 

עוד בנושא

אין פוסטים נוספים בנושא זה
commentIcon

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הורים למתבגרים / מתבגרות?

גם אנחנו!

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו וקבלו אחת לשבוע כתבה חשובה ומעניינת על ההתמודדות עם התבגרות הילדים שלנו בעידן הנוכחי.