כיצד אנשי חינוך מתמודדים עם חילוקי דעות של הורים גרושים לילדים עם אוטיזם
גידול של ילד עם מוגבלויות, ובוודאי ילד עם אוטיזם, מציב בפני משפחות אתגרים לא פשוטים, וגורם לא פעם לחיכוכים בין בני זוג הנוגעים לאי הסכמה לגבי הדרך הנכונה לטיפול בילד. בחלק מהמקרים מובילים החיכוכים אף לפירוק התא המשפחתי וגירושין. על פי נתוני עמותת קשר – הבית של המשפחות המיוחדות – ישנן בישראל 330,000 משפחות המגדלות ילדים עם מוגבלויות, כשב- 80% מהן התפרק התא המשפחתי ובני הזוג התגרשו. שחר בר יהודה, מרצה בתכנית לחינוך מיוחד במכללת לוינסקי (שבה יפתח בשנת הלימודים מרכז חדש לפיתוח והכשרה בתחום האוטיזם), מציין כי שיעור הגירושין במשפחות המגדלות ילדים עם אוטיזם גבוה ביחס לשיעור הגירושין במשפחות המגדלות ילדים ללא מוגבלות, ככל הנראה בשל השחיקה הגבוהה והאתגרים הכרוכים בגידול ילדים עם אוטיזם.
מי שנאלץ בין היתר להתמודד עם המצב המשפחתי החדש אלו הם אנשי החינוך, שלעיתים קרובות מתמודדים עם דעות ועמדות מנוגדות בהן מחזיקים ההורים ביחס לשיטת החינוך והטיפול הנכונה בילדם. על פי בר יהודה “החלטות מקצועיות לגבי דרך הטיפול החינוכית בתלמיד צריכות לקבל את אישורם של שני ההורים, במקרה שהם פרודים או גרושים. מצב זה מעמיד לא פעם את אנשי החינוך בדילמה לא פשוטה, כשהם נדרשים לעמוד מול שני הורים המחזיקים לעיתים בעמדות מנוגדות, או שאינם מתקשרים ביניהם, והם נגררים בעל כורחם לליבה של המורכבות המשפחתית”.
באלו סוגיות נתקלות אנשי הצוות החינוכי בהתמודדות מול הורים גרושים לילדים עם אוטיזם?
“חילוקי הדעות יכולים להיות בכל נושא – החל מהרגלי תזונה, דרך לבוש ושינה וכלה בסוג והיקף תכניות הלימודים והתכניות ההתנהגותיות. כך למשל, יכולות להיות אי הסכמות ביחס לסוגיה האם יש להגביל או לשנות את הרגלי האכילה, האם נכון להתחיל תהליך גמילה מחיתולים או תרופות, האם יש צורך להתייעץ עם גורם מקצועי נוסף, וכיצד נכון להתמודד עם הקשיים החברתיים שחווה התלמיד בכיתה בחינוך הכללי”.
מה המלצה שלך לאנשי חינוך?
“חשוב לזכור שאנשי חינוך אינם מטפלים זוגיים. על אנשי החינוך להקפיד שהתקשורת מול שני ההורים תתבצע במקביל ובצורה אחידה. תפקיד איש החינוך הוא לנסות ולגשר על הפערים אך לא מעמדת המטפל המשפחתי, אלא מתוך ראיית טובת התלמיד. אני ממליץ לגננות ומורים הנתקלים בסיטואציה דומה להציג בפני ההורים את האלטרנטיבות החינוכיות-טיפוליות הקיימות ולבקש מהם לקבל החלטה משותפת לאחר שהגיעו ביניהם להסכמה”.
מחקר ישראלי בדק איך ילדים מרגישים בעקבות גירושי ההורים
לא בחרנו באוטיזם, נבחרנו מבין כולם, ואנחנו בוחרים לקדם ולאהוב אותו