1 מכל 4 בני נוער שעמותת עלם פגשה השנה השתמש בסמים ו-4 מכל 5 בני נוער סבלו מאלימות מינית: עלם העבירה את הדו”ח השנתי שלה לנשיא המדינה, והמסקנות עגומות
עמותת עלם, הפועלת למען בני נוער במצבי סיכון ומצוקה, העבירה השבוע לידיו של נשיא נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, את הדו”ח השנתי שלה. את הדו”ח הגישה לנשיא נאוה ברק, נשיאת עמותת עלם ובמעמד השתתפו גם יו”ר העמותה שלמה ינאי, מנכ”לית העמותה, ענבל דור קרבל, מתנדבי העמותה ובני נוער המקבלים סיוע מהעמותה.
נתוני הדו”ח השנתי של עלם מתבססים על מידע שנאסף מלמעלה מ-21 אלף בני נוער להם סייעה העמותה במהלך השנה, והוא מציג נתונים עדכניים לגבי מצבם של בני הנוער עמם נפגשו העובדים והמתנדבים.
מתוצאות הדו”ח עולות כמה מסקנות ממספר תחומים עיקריים:
שימוש נרחב בסמים:
1 מכל 4 בני נוער שעלם פגשה משתמש בסמים. מדאיגה במיוחד התופעה של שימוש בסמים בקרב בני נוער צעירים יותר (בגילאי 12-16). שיעור השימוש בסמים במרכזי הנוער של עלם בפריפריה היה 1 מכל 2 בני נוער – נתון חמור במיוחד.
ענבל דור קרבל, מנכ”לית עלם: “השנה ראינו, יותר מתמיד, שעבור בני הנוער הסמים קלים יותר להשגה בזכות הרשתות החברתיות והאפליקציות השונות, אשר הופכות את הסמים לנגישים בכל מקום ברחבי הארץ ובכל שעה. בנוסף, השיח היום-יומי באשר לשימוש בסמים בחברה כולה הפך את הנושא ללגיטימי גם בקרב בני נוער וצעירים. האווירה הציבורית והשימוש בסמים במרחב הציבורי עודדו יותר בני נוער לפנות אלינו, לשתף ולהתייעץ בנוגע לשימוש שלהם בסמים”.
עמותת עלם מטפלת בתופעה הגוברת של השימוש בסמים במגוון דרכים: החל מליווי פרטני, דרך הפנייה ותיווך למתן מענה בקהילה, תכניות קבוצתיות במרכזים למניעה והסברה, ועד לטיפול בבני נוער הנמצאים במצב של שימוש אינטנסיבי והתמכרות. בנוסף, פועל בעלם פרויקט ייחודי, “אנשים טובים”, המסייע לבני נוער במסיבות טראנס במזעור נזקי השימוש בסמים.
התגברות האלימות המינית:
4 מכל 5 בני נוער שעלם פגשה השנה סבלו מאלימות מינית. אחוז הדיווחים והפניות ברשת בנושא פגיעות מיניות היה פי 2 השנה, ומרביתן הגיעו מנערות וצעירות.
הפעילות של עמותת עלם בתחום מתחילה באיתור, זיהוי ומניעה כבר במרכזי הנוער ובעבודת הרחוב. הדגש הינו מזעור נזקים ושיח תמידי על מיניות בריאה. בנוסף, עלם מסייעת בתמיכה ובטיפול ייעודי בנפגעי פגיעה מינית ובפוגעים מינית. עלם קראה לאחרונה להקמת תוכנית לאומית מקיפה למלחמה באלימות המינית כלפי בני נוער, צעירים וצעירות. התכנית הוגשה לחברי כנסת וגורמים שונים.
עלייה באלימות במשפחה, בקהילה וברשת:
1 מכל 5 הצעירים והצעירות שפנו לעמותת עלם בשנת 2018 סבלו מאלימות במשפחה, ברשת או בקהילה. בקרב אוכלוסייה בסיכון גבוה, 1 מכל 2 בני נוער שפנו לעלם סבלו מאלימות. בני נוער חשופים יותר לשיח אלים, חסר עכבות ולא מבוקר שמתקיים ברשתות החברתיות. היעדר דמויות מבוגרות, משפיעות ומיטיבות במרחבים הללו מגביר את האלימות בקרב בני הנוער. בנוסף לכך, ברשתות החברתיות, מספר גדול יותר של בני נוער שיתפו בנושא אלימות במשפחה המתרחשת בתוך הבית.
עלם מציעה מגוון פתרונות לסיטואציות השונות של אלימות: עזרה ראשונה, הקשבה ותמיכה רגשית, פעילויות קבוצתיות, וכן הפניות להמשך טיפול לגורמים הרלוונטיים בשירותי הרווחה והחינוך.
“הדו”ח מעלה תחושות סותרות”
נשיא המדינה התייחס לדו”ח ואמר: “את הדו”ח של עלם מלוות תחושות סותרות. מצד אחד, גאווה חברתית, על חברה אזרחית שהפליאה להקים ארגון עם חזון, עומק ותרומה. ומצד שני, אנו נפגשים עם נתונים קשים ובעיות מחריפות שמעוררות דאגה. הנערים והנערות שנסיבות חייהם הובילו אותם אל הרחוב, על מצוקותיו ואכזריותו, הם הילדים והילדות שלנו”.
עוד דיבר הנשיא על חשיבות השיקום של אותם נערים ונערות ושינוי מסלול חייהם: “בטיפול בתיקי חנינות, אני נתקל, בנערים ובנערות שנסיבות חייהם הביאו אותם להסתבך בפלילים. יד שהושטה לעזרה בזמן הנכון פגשה אצל הנער או הנערה רצון להשתנות, הזדמנות לתיקון. יש לא מעט נערים ונערות שעשו שינוי והפכו להיות אנשים שהחברה בישראל גאה בהם. חיילים מצטיינים, חיילים קרביים, מפקדים. לרבים מהם אני מוחק את המרשם הפלילי, ומסיר מהם את התיוג כעבריינים.”
נשיאת עמותת עלם נאוה ברק אמרה במפגש: “מזה 35 שנה, עלם מאתרת אלפי בני נוער בסיכון ומסייעת להם להתמודד עם מצוקותיהם. השנה זיהינו תופעות קשות בקרב בני הנוער שפגשנו: 1 מכל 4 משתמש בסמים, 4 מכל 5 סבלו מאלימות מינית ו-1 מכל 5 דווח על אלימות במשפחה, ברשת או בקהילה. אלה תופעות מדאיגות ואנו פועלים בנחישות לצמצם אותן ולתת מענים להתמודדות בכל המרכזים שלנו ברחבי הארץ.”
בימים אלו מתקיים קמפיין ההתרמה השנתי של עמותת עלם, אשר השנה מוקדש לעבודת הרחוב בעלם. צוותי ניידות הלילה של עלם מגיעים אל בני הנוער והצעירים בלילות למקומות בהם הם נמצאים (ברחובות, בגנים ציבוריים, בכיכרות, במרכזי בילוי, במגרשי ספורט, במקומות מסתור ועוד), ומסייעים לבני הנוער בהתמודדות עם המצוקות השונות.