fbpx

חופשה שכזו

חופשה שכזו

כך תימנעו מהשתעבדות לוויכוחים מיותרים, ותנצלו את חופשת פסח לשיפור מערכת היחסים עם הילדים

המתבגרים שלנו לא מוותרים לרגע על היציאה הזמנית שלהם מעבדות לחירות. הם מתעוררים מאוחר (לפעמים ממש באמצע היום), מבלים עד השעות הקטנות של הלילה, שוכחים שיש להם גם משפחה ומבלים בלי סוף עם חברים, מתחמקים מללמוד לבחינת הבגרות שאחרי פסח, מורחים את הזמן מול הטלוויזיה והמחשב, ולרוב גם לא עוזרים בעבודות הבית. איך מתמודדים עם הנטייה שלהם להיות מרוכזים בעצמם? עם חוסר העזרה? עם הניהול הקלוקל של הזמן וההשכמה המאוחרת שגומרת להם את היום?
דאנה תבור, M.SC‏. עובדת סוציאלית ומטפלת משפחתית וזוגית בת.ל.מ (רשת ארצית לטיפול, ייעוץ ואבחון), ממליצה על חמישה כללים לחופשה שפויה:

1. הציבו שעת גבול לשינה וליקיצה:
יש להגדיר שעת שינה ושעת יקיצה, גם אם הגבולות מוגמשים ומותאמים לחופשה. כלומר, תוכלו לקבוע שהמתבגר שלכם יכול לישון בשעה שתייםשלוש ולהתעורר בשעה עשר או אפילו 12.”אי אפשר לצפות מהילדים שישנו ויתעוררו כמו בזמן הלימודים, אבל אפשר להביא לכך שהם לא יחליפו את היום בלילה“, אומרת תבור. “אפשר גם להחליט שהם יוכלו לחזור בשלוש בלילה, אבל לא בכל יום במהלך החופשה“.


2. התארגנו מראש בתוך “הסדר המשפחתי”:

המסגרת תהיה אמנם רופפת ותותאם לחופשה, אך עדיין נחוצה מסגרת שבה תקבעו מראש, למשל, שאם יש ארוחת צהריים בשעה 13:00 הילד ישתתף בה ויהי מה (גם אם חזר בשתיים בלילה).


3. הקצו זמן לפרטיות של המתבגר, ומנגד – לחובותיו המשפחתיות:

המשפחה יכולה בהחלט לייצר פעילות משפחתית, כמו נופש משותף, ביקור של משפחה או אירוח, אולם לצד אלה חשוב להקצות למתבגר זמן חברתי – למשל יציאה למחנה של התנועה, טיול עם חברים וכו‘. העיקרון, מדגישה תבור, הוא שיוסכם מראש כי אינכם מצפים ממנו להשתתף בכל האירועים המשפחתיים, ואילו הוא לא יקצה את כל החופשה אך ורק לבילויים חברתיים.


4. אפשרו לו “לרבוץ”, בתנאים הגיוניים:

הרביצה של הילדים שלנו מול מסך הטלוויזיה או המחשב היא בגדר צורך ממשי עבורם. מבחינתם, זוהי הזדמנות להתאוורר מהמשימתיות הרבה שמאפיינת את אורח חייהם כל הימים“, מתארת תבור. “לילדים של היום, אין הרבה הזדמנויות להסתלבט – הם רצים משיעור לשיעור, מבחינה לבחינה ומחוג לחוג“. לכן, היא מציעה: אפשרו להם להתבטל, בתנאי שהם עומדים בחובות המשפחתיות שלהם. “תגידו למתבגר שלכם: אתה יכול להזמין חברים לאכול ולראות סרטים כמה שאתה רוצה, אבל בסוף הבילוי הבית צריך להיראות נקי ומתוקתק, כמו שקיבלת אותו“.


5. הנהיגו תורנות בין הילדים:

תורנות בין הילדים תורמת גם להתנהלות טובה יותר בבית וגם למניעת חיכוכים בין הילדים. לכל בית יש את הכללים שלו, אולם תבור מציעה בחום: כל ילד בתורו מפנה את השולחן / שוטף כלים או כל מטלה אחרת בבית.


צעדים ראשונים בתכנון חגיגת הבר/בת המצווה

איך תסתרקי ערב החג? שלבים בהכנת “צמות מרושלות”

ניקיון יסודי לפסח – הגרסה האקולוגית


עוד בנושא

אין פוסטים נוספים בנושא זה
commentIcon

תגובה אחת

  1. על הנייר זה נשמע ונראה מעשי אלא ש…
    ממקום אישי כשלתי בחלק מהגבולות
    נתקלתי בסירוב הצעירם לעמוד בהם מחד ומהעדר גיבוי בעלי מאידך:
    ” עזבי אותם זה חופש… ” אמרו לי שוב ושוב.
    ואני נכנעתי. 🙁

הורים למתבגרים / מתבגרות?

גם אנחנו!

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו וקבלו אחת לשבוע כתבה חשובה ומעניינת על ההתמודדות עם התבגרות הילדים שלנו בעידן הנוכחי.