אנחנו אמנם שמחים שהחופשה הסתיימה והילדים חוזרים למסגרת, אך גם לוקחים נשימה עמוקה לפני ההתמודדות עם שנת הלימודים. “מה שהיה הוא שיהיה”? לא בהכרח. כך תבנו תכנית שתעזור לכם ולמתבגרים לעבור את השנה הקרובה בהצלחה
החופש הגדול הסתיים, והותיר אחריו קשת של רגשות, חוויות,זיכרונות, וגם חוסר סבלנות, כיס מרוקן, תסכול וציפייה שייגמר כבר. בעבור המתבגרים המשמעות היא חזרה למסגרת של לימודים, שיעורי בית, מבחנים, חוקים, משמעת – ואם תשאלו אותם, הם יגידו לכם שבסך הכול מדובר בסבל מתמשך. מבחינתנו ההורים, לצד הקלה מסוימת החופשה יכולה לעורר תחושת ייאוש, תסכול וסטרס דווקא בשל הצורך שלנו להכיל את הקושי של הילדים, את ההתנגדות והתסכול שלהם עצמם (שעלולים להתגבר בגיל ההתבגרות). נוסף לכך אנו מרגישים מחויבים לעודד אותם להצלחה בלימודים ולשיתוף פעולה הן בבית הספר הן בבית על רקע מרד הנעורים.
אבל אנחנו לא חייבים לאחוז בתפיסה ש”מה שהיה הוא שיהיה”, “עולם כמנהגו נוהג”, ו”אין חדש תחת השמש”. במקום לפעול מתוך “אוטומט” ולנסות להתמודד עם כל קושי בלתי צפוי אשר יעלה מהמתבגר, העשוי לחוות שינויים וקשיים, נוכל להיערך לבאות. רק כך נוכל להאמין ולצפות שהשנה הזו לא תהיה דומה לקודמתה. גישה כזו מחייבת אותנו לחשיבה קדימה, להצבת יעדים, לתכנון מתאים ולגיוס משאבים. כדי לבנות תכנית פעולה משותפת, נצטרך לפני הכול להציג שאלות מסוימות גם לנו וגם למתבגר/ת, ולהשיב עליהן.
מה נשאל את עצמנו?
מה נרצה שיקרה אחרת בשנה הקרובה?
לדוגמה: השנה נרצה שהמתבגר יהיה שותף להוצאות ולהכנסות ויתמודד לראשונה עם תקציב אישי; השנה נרצה שהמתבגר ייקח חלק במשימות הבית ( ניקיון החדר, שמירה על אחיו הצעיר וכו’)
מה חשוב לנו לעשות יחד השנה כמשפחה?
לדוגמה: חשוב לנו לקיים ארוחות משותפות בערבי שישי, לצאת לטיול משותף באחת החופשות ,לבקר את הסבים, ועוד.
מה יכולנו לעשות אחרת בשנה שחלפה?
לדוגמה: להתמודד טוב יותר כהורים עם חילוקי דעות הקשורים בחינוך; להתמודד עם כעסים של המתבגר כלפינו; לפתור קונפליקטים בשיתוף עם המתבגר.
מהן אבני הדרך שלא נרצה לוותר עליהן בחינוך הילדים?
לדוגמה: נתינה, הקשבה, שיתוף, תקשורת בלתי אמצעית, הכלה, אופטימיות ועוד.
מהן החוזקות של הילדים שלנו?
לדוגמה: מנהיגות, רוגע, חוש הומור, סדר וארגון, חשיבה לוגית, כושר ביטוי, כושר גופני ועוד.
מה נשאל את המתבגרים?
מה אתם יודעים ומכירים מתוך יכולותיכם?
למעשה, חשוב ליצור עם הילדים שלנו שיח בנושא כך שכל אחד מבני הבית בתורו אומר חוזקה אחת בכמה סבבים.
מה חשוב לכם שיקרה השנה?
לדוגמה: להשתלב חברתית, להשתתף באחת הוועדות בבית הספר, להצליח במבחנים, ללכת לתנועת נוער, וכו’.
מה אתם רוצים שיהיה שונה מהשנה הקודמת?
לדוגמה: להיות מקובל יותר, להיפתח יותר לשונה, להיות קשוב ולא להפריע בכיתה, ועוד.
מה כל אחד מהילדים מציע לעשות יחד השנה?
אולי קמפינג, ללכת לסרט אחת לחודשיים, או כל דבר אחר שמגיע מהילדים ומקובל על כולם.
ברור שייתכנו חילוקי דעות, נקודות מבט שונות, ציפיות ותפיסות אחרות, אך ההזדמנות שלנו כהורים היא לגשר על הפערים ולהתבסס על המשותף כדי לבנות תכנית משפחתית לשנה הקרובה שתעורר בכולנו רצון ליישמה בהצלחה. שתהיה שנת לימודים ושגרה מוצלחת לכולם!
הכותבת היא מאמנת בכירה של בני נוער ושם הורים ומתבגרים
האם לתלמיד בישראל יש סיבה לחשוש מאלימות בביה”ס?
עולים לחטיבת הביניים? כך תצלחו את המעבר