fbpx

חינוך מיני

sex education

כולנו זוכרים את שיעורי החינוך המיני הפוריטניים משהו שהועברו לנו על ידי אחות בית הספר. מאז, האחות כבר אינה פונקציה ושיעורי המין הותאמו לדור העתיד. הנה הגרסה המעודכנת

הילדה ואני צופות בסרט. הבית שקט, לילה. כולם ישנים. פתאום, כאילו משום מקום, הגיבור מנשק את הגיבורה והיא בתגובה פושטת בגדיה. אני שולחת מבט מהיר בילדה שמביטה במרקע מרותקת. כשאני מחזירה מבט לסרט אני קולטת שהגיבור והגיבורה כבר באמצע סקס לוהט. מיד אני מאתרת את השלט ומעבירה את הקטע.
“נו, אמא, באמת”, הילדה מאוכזבת, “מה את בלחץ? אפשר לחשוב”.
“זה לא לגילך”, אני עונה.
“ממש”, היא ממלמלת, “אני כבר יכולה לראות כאלה דברים, ושתדעי לך שהשנה אני גם אלמד חינוך מיני”.
“באמת?”, אני מופתעת, “על מה תלמדי?”
“לא יודעת”, היא פתאום נבוכה, “על כל מיני דברים”. היא מחזירה מבט למרקע ואני מבינה שלא אצליח לחלץ ממנה מידע נוסף.

חלק מכישורי החיים

כשהייתי בגילה, אני נזכרת, כלומר בכיתה ו’, אחות בית הספר כינסה אותנו כדי ללמוד חינוך מיני. בשיעורים הראשונים הפרידו בין הבנים לבנות. אנחנו, הבנות, למדנו על המחזור החודשי ושינויי הגוף. ישבנו בשיעור שותקות, מבוישות, מתפללות שהאחות לא תפנה אלינו בשאלות. בשיעורים האחרונים למדנו בנים ובנות יחד. כשהאחות ניסתה להסביר לנו מהם איברי הגוף הנקביים והזכריים, אני נזכרת, פרצנו בשאגות צחוק. ספק אם בכלל למדנו משהו באותם שיעורים. מעניין מה לומדים ילדים היום בחינוך מיני, אני תוהה, ועד כמה השיעורים מותאמים לדור המתוחכם של היום.
כדי לקבל מענה פניתי לטלי טרגר, מנהלת היחידה למיניות, זוגיות ומשפחה, בשפ”י משרד החינוך.
אז מה הילדים לומדים כיום בשיעורי חינוך מיני בבית הספר?
“כיום חינוך מיני הוא חלק מתוכנית רחבה יותר הנקראת ‘כישורי חיים’ – תוכנית מחודשת שעודכנה לפני כשלוש שנים”, מסבירה טריגר. “התוכנית בנויה ספירלית מכיתה א’ ועד כיתה ט’, וכעת גם כותבים תוכנית לכיתות י’-יב’. תוכנית התפתחותית זו עוסקת במצבי חיים ובכישורים שונים והיא כוללת קשת רחבה של נושאים: כניסה לבית הספר, התמודדות עם לחצים חברתיים, אלכוהול, עישון, מסיבות, יחסים בין ובתוך המינים, התמודדות עם אלימות ובעיות התנהגות, ועוד”.
מהם התכנים הנלמדים בכל גיל?
“בתוך התוכנית מופיעים בכל שנה כ=30 שיעורים של כישורי חיים, בהתאמה לצרכים ההתפתחותיים של אותה שכבת גיל. בכיתות א’-ב’ עוסקים בנושאים של גבולות הגוף, תחושת הגוף וכיו”ב. בכיתות ד’ עוסקים בנושאים של סטריאוטיפים מיניים, חברויות בין המינים ובתוך המינים ונושאים של משפחה. בכיתות ו’ עוסקים בנושאי התפתחות מינית, שינויים הורמונליים, גופניים ורגשיים בגיל ההתבגרות, אמצעי מניעה, הריון וכיו”ב. לכיתות ח’-ט’ מועברים שיעורים בנושא זהות מינית ובנושאי פגיעה והטרדה מינית. בתוך כך, ישנה התייחסות גם לנושא של גלישה זהירה באינטרנט. לבית הספר התיכון עדיין לא יצאה תוכנית מעודכנת, אבל מועברים בו שיעורים המתייחסים לנושאים כמו קשר זוגי, חיזור, אהבה, פרידה ועוד”.

“אירועים מזמני למידה”

מה שאולי הכי מעניין אותנו בעניין שיעורי המין שהילדים שלנו לומדים הוא, האם התרחשו שינויים בתוכנית החינוכית בהתאם לשינויים בחברה, בייחוד בהתחשב בעובדה שכיום ילדינו מתבגרים הרבה קודם.
“הגישה לחינוך מיני השתנתה בשנים האחרונות”, מאשרת טרגר. “ראשית, המלצתנו היא שהשיעורים יועברו על ידי מחנכות הכיתה או על ידי יועצת בית הספר. שנית, כיום אנחנו מדברים על שיח רלוונטי עם ילדים ובני נוער. כלומר, ישנה חשיבות רבה לנושאים שמעסיקים היום את המתבגרים וזה כולל התמודדות עם סיטואציות אמיתיות, מהשטח”.
טרגר מדגימה כיצד כללים לשיח רלוונטי הקשורים בכבוד הדדי, בהקשבה ובהבעת עמדות ורגשות אישיים, מיושמים באמצעות דיון במקרים אמיתיים. “בשנה שעברה, למשל, היה מקרה של ילד בן 12 מאנגליה שטען כי הוא אבי התינוק של חברתו בת ה-15 ושהוא רוצה לגדלו יחד איתה. הכתבה הובאה לכיתות והתקיים דיון בנושאים של כניסה להריון, אמצעי מניעה, אפשרויות בחירה ועוד. אנו מתייחסים לכל אירוע הרלוונטי לנושאי מיניות ופגיעה מינית כ’אירועים מזמני למידה'”.
האם הנושא נלמד בכל בתי הספר?
“לפי הסקרים האחרונים שביצענו, שיעורי ‘כישורי חיים’ מתנהלים ב=70-80 אחוז מבתי הספר הממלכתיים בארץ. במגזר הדתי ישנה התאמה של כישורי חיים למגזר, ולכן עדיין אין בידינו מידע על מידת היישום של התוכנית שם”.

הם מקיימים יחסי מין בגיל צעיר? בואו נחסן אותם!

הגיע הזמן שלנו כהורים לדבר איתם על מין: סקס זו לא מילה גסה

“לקחת גלולות נגד הריון? אם אמא תדע היא תהרוג אותי”

עוד בנושא

אין פוסטים נוספים בנושא זה
commentIcon

תגובה אחת

  1. אבקש להכניס את תכנית “כישורי חיים” לבית הספר של בני.
    חושב שזה חשוב מאד.
    תודה לנירית צוק על המידע ועל הכתבה

הורים למתבגרים / מתבגרות?

גם אנחנו!

הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו וקבלו אחת לשבוע כתבה חשובה ומעניינת על ההתמודדות עם התבגרות הילדים שלנו בעידן הנוכחי.